Oud is in beeld

Opdracht: schrijf een tekst ter promotie van het filmfestival Oud is in Beeld, dat als thema de beeldvorming rondom ouderen heeft.

 
Resultaat
:  
 
OUD IS IN BEELD 
 
- een filmfestival op dronk - 
 
Waarachtige kwaliteit groeit met de jaren. Wijn, parels of strijkinstrumenten: door het patina van verstreken tijd ontwikkelen ze zich van uitstekend tot onvergetelijk.  
Het is dan ook hoog tijd korte metten te maken met het idee dat vooral jonge mensen verfilmbaar zijn. O, er is niets mis met jonge mensen - ze zijn licht, fris en makkelijk, als Beaujolais Primeur, als een helder roséetje. Maar zet dat eens af tegen een Chateauneuf Du Pape van ‘34.... 
 
Het filmfestival ‘Oud is IN Beeld’ toont de rijkdom van de ouderdom. Speelfilms en documentaires, klassiek en nieuw, van over de hele wereld, vertellen verhalen over het klimmen der jaren. Over verstandhouding en misverstand tussen oud en jong. Stereotype denkbeelden over aard en wezen van de ouderdom worden in twijfel gesteld, genuanceerd en soms onderuit gehaald.  
De filmvertoningen zijn omlijst door forumdiscussies en tweegesprekken. Prominente filmmakers en wetenschappers laten zich uit over de vertoonde beelden en hun eigen ervaringen met het vergaren der jaren.  
‘Oud is IN Beeld’ wordt georganiseerd door Connie Groot en Laura Christ in opdracht van het NPOE in het kader van het VN jaar van de Ouderen. Soortgelijke festivals vonden eerder plaats in Edinburgh en Dublin, onder de naam ‘Images of Ageing’.